Privacy- en cookiebeleid

In deze Privacy- en cookiestatement informeren we u over cookies op onze website, wat er met uw gegevens gebeurt en welke rechten u hebt.

Het Kinderrechtencommissariaat probeert u zoveel mogelijk zelf de controle te geven over het beheer van uw persoonlijke informatie, overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016 (EU) 2016/679,  de e-Privacyrichtlijn van 12 juli 2002 en art. 129 van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie.
Het Kinderrechtencommissariaat waakt erover dat de wetten betreffende de bescherming van het privéleven en het telecommunicatiegeheim worden gerespecteerd.

Persoonsgegevens en IP-adres

Tijdens uw bezoek aan https://contact.kinderrechten.be verzamelen wij geen identificatiegegevens zoals uw naam of adres, via een cookie of op een andere wijze.

Net zoals bij alle andere sites die u bezoekt, geeft uw internetprovider uw IP-adres wel door aan onze server. De server is de plaats waar onze internetsite ‘staat’. Via uw IP-adres komen we te weten welke pagina's u op onze site bezocht en hoelang u daar bleef. 

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres is een reeks van getallen die een website of computer op het internet aanduidt. Als u surft wordt u dus niet herkend met uw naam bijvoorbeeld Bruno, maar wel aan de hand van een reeks getallen. Niemand weet of u dat bent of bijvoorbeeld een ander familielid of vriend.

U kiest zelf wanneer u persoonlijke gegevens vrijgeeft

Persoonsgegevens worden nooit ingezameld tenzij u ze zelf doorgeeft. Als u een van onze contactformulieren gebruikt of ons mailt (kinderrechten@vlaamsparlement.be of klachtenlijn@kinderrechten.be) geeft u informatie vrij.

We bewaren die persoonsgegevens in twee geïnformatiseerde bestanden. Het hangt af van waarvoor u ons contacteerde in welk soort bestand we uw gegevens bewaren.

  • Algemeen adressenbestand: om activiteiten van het Kinderrechtencommissariaat aan te kondigen.
  • Vragen- en klachtenbestand: persoonsgegevens die nodig zijn om uw vraag, klacht of suggestie te behandelen en op te volgen.

Uw gegevens blijven strikt vertrouwelijk en worden niet verkocht, uitgeleend of verhuurd of op enige andere wijze bekend gemaakt aan derden.

Cookies op onze site

Wat is een cookie?

Een cookie is een klein tekstbestand dat tijdens uw bezoek aan een website op de harde schijf van bijvoorbeeld uw computer, tablet of smartphone wordt geplaatst. In dat tekstbestand zit informatie die bij een later bezoek herkend kan worden door deze website.

Cookies kunnen geplaatst worden door de server van de website die u bezoekt of door partners waarmee deze website samenwerkt. Cookies lezen enkel de informatie die door de cookies zelf wordt geplaatst. De cookies hebben geen toegang tot andere informatie. Er worden in dit proces geen persoonsgegevens opgeslagen en de verzamelde gegevens worden alleen gebruikt in de totale dataverzameling. Een cookie bevat meestal de naam van de server die de cookie geplaatst heeft, een vervaldatum en een unieke cijfercode. Cookies helpen om de website beter af te stemmen op de wensen en de voorkeuren van de bezoekers. De cookies op onze website kunnen uw toestel of bestanden niet beschadigen.

Soorten cookies

First-party en Third party cookies

Naast de cookies die we zelf plaatsen (First-party cookies), worden er via de website ook cookies van derde partijen (Third-party cookies) geplaatst op uw computer, tablet of smartphone. Dat zijn indirecte cookies die worden gemaakt of verzonden door een derde partij tijdens uw bezoek aan een webpagina van het Kinderrechtencommissariaat. Denk bijvoorbeeld aan cookies afkomstig van Google. Daar heeft het Kinderrechtencommissariaat geen controle of zeggenschap over het gebruik van deze cookies en/of het gebruik dat de derde partijen maken van de door middel van de cookies verzamelde informatie. Op het gebruik van die verzamelde gegevens zijn voorwaarden van de derde partijen van toepassing.

Session cookies, permanente cookies, functionele cookies en targetting of advertising cookies

  • Session cookies bevatten informatie die door de website naar uw browser gestuurd worden, zodat uw browser wordt herkend.
  • Permanente cookies zorgen er voor dat bezoekers van de website kunnen geïdentificeerd worden bij herhaalde bezoeken aan de website.
  • Onmisbare cookies zijn nodig om gebruik te kunnen maken van de website en alle onderdelen te kunnen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld navigatie op de website. 
  • Functionele cookies zijn er om het functioneren van de website te vergemakkelijken en er voor zorgen dat u een meer gepersonaliseerde surfervaring krijgt. 
  • Performantie cookies: performantiecookies worden gebruikt om informatie te verzamelen over het gebruik van de bezoekers van de website met als doel de inhoud van de website te verbeteren, te optimaliseren, efficiënter te maken. Enkele voorbeelden: bezoekers tellen, populairste webpagina’s oplijsten …
  • Targeting of advertising cookies: deze cookies volgen (het surfgedrag van) bezoekers op om klant- of gebruikersprofielen samen te stellen. Die profielen worden meestal gebruikt om relevante en gepersonaliseerde advertenties te tonen die overeenkomen met de interesses van de bijhorende gebruikers. Bovendien worden ze gebruikt om de doeltreffendheid van advertentiecampagnes te meten en om marktanalyses uit te voeren.

Welke ‘cookies’ worden op deze website gebruikt?

Omdat het Kinderrechtencommissariaat en zijn Klachtenlijn veel belang hecht aan de bescherming van uw privacy hebben we de cookies op deze site tot een minimum herleid. 

Cookies verwijderen of instellingen beheren

U kunt de installatie van cookies weigeren, of uw cookie-instellingen beheren in uw browser.
Houd er wel rekening mee dat het verwijderen van cookies tot gevolg kan hebben dat bepaalde onderdelen van de website niet of niet goed meer werken.

U kunt binnen de verschillende internet browsers de verschillende types cookies verwijderen voor Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari en Opera.

Privacyrechten uitoefenen

U hebt steeds het recht om uw gegevens in te kijken, fouten te verbeteren of uw gegevens te laten verwijderen uit ons bestand. Deze rechten staan omschreven in de Privacywet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Voor het inkijken, corrigeren of verwijderen van uw gegevens kunt u terecht bij:

Kinderrechtencommissariaat
Bruno Vanobbergen
Leuvenseweg 86
1000 Brussel
kinderrechten@vlaamsparlement.be
Tel: 02/552.98.00
Fax: 02/552.98.01

U kunt voor dit verzoek of voor andere vragen, opmerkingen of klachten ook altijd terecht bij onze consulent informatieveiligheid:
Chris De Vuyst,
Vlaams Parlement 
1011 Brussel
gegevensbescherming@kinderrechten.be
Tel: 0492 15 44 11

Meer info over de privacywet

Voor meer algemene informatie kunt ook steeds terecht bij de Gegevensbeschermingsautoriteit
Drukpersstraat 35, 1000 Brussel
Tel: +32 (0)2 274 48 00
Fax: 32 (0)2 274 48 35
contact@apd-gba.be
https://www.gegevensbeschermingsautoriteit.be/